31/3/19

Les quatre grans cròniques

Característiques comunes de les quatre cròniques


Van ser redactades entre finals del segle XII i durant el segle XIV. Foren escrites per:

-Jaume I, 
-Bernat Desclot ( o Bernat Escrivà, tresorer reial), 
-Ramon Muntaner 
-Pere III, el Ceremoniós.

Dos eren reis i els altres, l’un era escrivà de la Cancelleria reial i l’altre havia estat un militar noble al servei de la corona catalanoaragonesa. 
Les cròniques són escrites a instància de la monarquia i tenen un caràcter polític de propaganda i justificació de l’acció governamental dels monarques. També tenen un caràcter didàctic perquè serveixen de model i d’exemple per als futurs reis. La visió dels fets que mostren és providencialista i exalten l’heroisme i el patriotisme de la dinastia.



CRÒNICA DEL REI JAUME O LLIBRE DELS FETS 




1. És la primera de "les quatre grans Cròniques". Sembla ser que la conquesta de Mallorca (1229) n’impulsà la redacció. Jaume I mor el 1276, per tant, l’obra degué ésser quasi acabada poc abans.  El títol és significatiu, ja que no es tracta d’una crònica, sinó d’un llibre de fets.

2. L’autor (Jaume I) no l’escriu, el dicta. Jaume I era “illiteratus”, no sabia escriure, no obstant això, era un home culte. Narra, de forma autobiogràfica, la vida i les gestes més importants del rei (sobretot les conquestes de Mallorca i València). La història comença amb el seu naixement i acaba amb la seva mort (del 1208 al 1276). Algú proposat per ell en féu el pròleg i l’epíleg.

3. L’autor, Jaume I (Montpeller 1208 – València 1276), explica en primera persona (el “nós” majestàtic) la seva vida i el seu llarg regnat (63 anys). Cal destacar les següents dades: 1r va iniciar el seu regnat als cinc anys i va casar-se per primera vegada als tretze; 2n el 1228 va conquerir Mallorca; 3r el 1233 conquesta del regne de València; i 3r l’1 de maig de 1258 va signar el tractat de Corbeil.

4. A la Crònica es fa ús d’un llenguatge viu i popular (refranys, dites i expressions col·loquials, utilització de la primera persona del plural, etc.) i de la llengua pròpia per part dels personatges (català, castellà, aragonès, àrab, francès, etc.).




Ara visualitza el video (fins al minut 14) i completa el mural amb informació important:


Mural:
linoit.com/users/eduticUA/canvases/CRÒNICA%20DEL%20REI%20JAUME

Com t'imagines el rei Jaume? Coincidix amb la descripció del text que pots llegir a continuació?:


Com a treball heu de distribuir-vos en grup:

https://rebollengua.jimdo.com/literatura/2-el-naixement-de-la-nostra-literatura/2-3-la-prosa-historiogr%C3%A0fica-les-quatres-grans-cr%C3%B2niques/

https://aprendrellengua.wordpress.com/2014/05/07/les-quatre-grans-croniques-catalanes-activitat-avaluable-per-a-3r-deso/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Qualsevol dubte, podeu escriure'l per ací i us ajude.