15/2/19

PRINCIPIS DE LA LITERATURA: TROBADORS I JOGLARS

Bon dia! Esta setmana hem començat amb la literatura


Per a situar-te a l'època pots visualitzar esta presentació:
Com feien per divertir-se? Comprova-ho ací:



I sense cap dubte la llegenda del cor menjat et deixarà glaçat:
                                                 


19 comentaris:

  1. Ja podeu començar amb els comentaris. Recordeu que és un exercici avaluable. Alerta amb l'expressivitat i correcció ortogràfica!

    ResponElimina
  2. ...I recordeu: heu d'escriure 10 línies com a mínim.

    ResponElimina
  3. La "Llegenda del cor menjat" és un fragment de l'obra "Vida d'En Guillem de Cabestany", una novel·la anònima escrita al segle XIII que es desenvolupa a L'Edat Mitjana. El fragment concret tracta de com el cavaller Guillem de Cabestany estava enamorat d'una dona anomenada Saurimonda, esposa del noble Ramon de Castell Rosselló. Aquest, fent cas de llengües roïnes, sospitava que la seua muller estimava un altre, i com que era tan ferotge i orgullós, quan es trobà En Guillem de Cabestany passejant un dia pel bosc sense molta companyia, el va matar. Tot seguit de donar-li mort, tallà el cap i treué el cor del seu cos, fent més tard que la seua esposa se'l menjara.

    Quan Saurimonda se n'adonà compte de que s'havia menjat el cor del seu amat, va perdre el sentit, i quan el recuperà, posà fi a la seua vida cauent per un balcó.

    Aquestos tipus de històries són molt freqüents als relats amorosos de la poesia trobadoresca de l'Edat Mitjana. A més, la figura de l'amor es representava amb l'amor cortés, un amor idealitzat que inclós un home d'agradable presència, instruït en armes, i que parla dolçament amb les dones, i una dona enamorada, noble i bella, amb una fidelitat per l'enamorat tan desmesurada, que usualment és aquesta la que porta als dos a viure el mateix fatídic destí.

    En l'aspecte personal, he de diure que m'ha parescut una història entretinguda. Fins i tot hem de tindre en compte la simplicitat del relat, per a una millor memorització per part del trobador;i la veracitat dels fets, ja que a més a més d'estar estructurats com contes, de vegades no tenim evidències suficients per descobrir si les llegendes són vertaderes o no.

    Llevant l'autenticitat, crec que aquestos són contes atemporals, que provoquen els mateixes emocions a qualsevol públic amb els seus desenllaços, però que els contes, com tots els contes, contes són.

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. La llegenda del cor menjat de la obra de d´en Guillem de Cabestany m´ha agradat molt perquè conta la historia de aquest cavaller que ha vivit moltes aventures que costen de creer perquè son molt interesants i sorprenents, peró el que més m´ha agradat ha sigut aquesta historia que trata sobre la mort de Guillem de Cabestany a mans de Ramon de Castell Rosselló, que li va a matar de una forma molt malvada.Li va a matar perque es va enamorar de la esposa de Ramon de Castell Rosselló anomenada Saurimonda.Li va a matar llevant-le el cor del pit per a després fer-li menjarse-lo a Saurimonda.
    La gent del poble es va a enterar de la mort de Guillem de Cabestany i van fer-le un monument amb el seu nom i tots els cavallers li van fer homenatjes per a que siga recordat per moltes generacions el nom de Guillem de Cabestany i la seua mort no haja sigut en va

    ResponElimina
  6. Respostes
    1. La llegenda del cor menjat me ha semblat una llegenda molt interesant i me ha fet pensar en una activitat que podriem realitzar: transformar aquesta llegenda en una novela policiaca. Imagineu-lo:
      Un policia investiga l´extranya mort d´un escriptor, al que li falta el cor y el cap. Un temps després, el policia a d´investigar un extrany suicidi d´una dona que hi estaba casada amb un home, principal sospitós de la rao del suicidi.
      Sense saber que aquest home també està relacionat amb la mort de l´escriptor, el policia haurà d´investigar els dos casos fins que trobe la relació que hi ha entre aquests i, així, trobar al culpable.
      Una adptació amb un estil semblat podria donar resultats i històries molt interesants, potser alguns més descabellades i unes altres més realistes.
      En qualsevol cas, la llegenda m´ha paregut una història molt bona, encara que siga falsa i no conte la verdadera vida de Guillem de Cabestany.

      Elimina
  7. La obra del Cor Menjat de n'Guillem de Cabestany m'ha agradat molt ya que estes histories i llegendes sempre m'agraden,per al me gust aquesta llegenda es podria fer altra vegada pero en forma de llibre de suspense ya que Ramón del Castell Rosselló había matat al amant sospitos de la seua esposa .
    A mi les llegendes e histories antigues,de la edad media ...Me agraden molt perque sempre m'imagine viure a eixa época ,eixes costums ...
    Una de les coses que mès m'ha agradat ha sigut cuán Guillem de Cabestany va morir a les mans de Ramón de Castell Rosselló ya que ell pensava que era un amant secret de la seua esposa .

    ResponElimina
  8. La lleguenda del cor mejat a sigut mes interesant del que esperava per que no m'esperava que una persona fora tan roina com per a fer que la seua dona es menjara el cor del seu amant sense adonarse conta, també es curios que cuan termina de menjarlo diu que esta molt bo me imagine la cara feta un cuadre de la dona cuan s'entera que es un cor huma, a les hores a esigut una bona llegenda

    ResponElimina
  9. Guillem de Cabestany,fou un cavaller de la comarca de Rosselló.Fou un home molt agradable i molt famós en armes,cortesia i servei.Saurimonda,era un dame que vivia a la seua comarca,que era l’esposa de Ramon de Castell Rosselló.Guillem,feia cançons sobre l’amor per Saurimonda,i la xica,també sentia amor per ell.Ramon es posa a investigar i descobreix el que sucedeix entre Guillem i la seva esposa,entonces ell,mata a Guillem i s’en porta el seu cor i el cap de Guillem.Més tard,Ramon li dona a Saurimonda el cor de Guillem per menjar i ella li digué que estava molt bó el que li havia donat,i ell li digué que era el cor de Guillem i per que s’ho creguera li va ensenyar el cap tallat.Quan ho va ver,va perdre la vista i l’oïda.Quan va tornar a sentir i veure,li va dir que nunca més menjaria una altra cosa.Quan ell va sentir aixó,va intentar tallar-li el cap,però ella va caure per balcó i va morir. Després d'això, el rei Aragón,li va pendre tots els castells i els vas destruir a Ramon,i el va possar a la presó.

    ResponElimina
  10. La llegenda del cor menjat trata sobre un cavaller de la comarca de Roselló anomenat Guillem de Cabestany , era un home fantastic , bona persona i famós. Saurimonda era l'esposa de Ramon de Roselló ,Guillem feia cancions per aquesta i aquesta també sentia amor per Guillem . Quan Ramon va empezar a sospechar , descobreix que Saurimonda i Guillem estaven junts a espaldes de aquest , entonces Ramón mata a Guillem li corta la cabeza i l'arranque el cor per a darselo de menjar a la seua dona . Quan Saurimonda va a terminar de menjar va a dir que estava molt bueno i Ramon li va a dir que era el Cor de Guillem de Cabestany i li va a enseñar el cap arrancat de Guillem , aquesta es va caer per el balcó i va a morir . Ramon va anar a presó

    ResponElimina
  11. La llegenda del cor menjat, va a ser una novel·la medieval, originaria d’un autor sense ser reconegut, és a dir, anónim que tractava un "Fragment de la vida d’En Guillem de Cabestany, un cavaller de la comarca del Roselló, que limitava la frontera amb Catalunya i amb el Narbonès, un home molt agradable, cortès i gentil en persona, que va quedar enamorat de l’esposa de Ramon de Castell Roselló, sent un home contrari psicològicament a en Guillem, a més de ser molt ric i noble. L’esposa d’en Ramon es denominava Seremunda qui era jove, gentil i alegre i estimava moltíssim a en Guillem de Cabestany, com res al món. Aquest fet va ser informat a en Ramon, el qui va investigar el cas i, al descobrir la veritat absoluta, va buscar a en Guillem per a acabar amb la seua vida, treure’l seu cor del cos i cortar-li el cap. Dit cos, va portar-li a sa casa, on va fer-li menjar el cos del seu estimat sense ella saber de qui es tractava. Per això, quan va descobrir la veritat, contada pel seu marit que li va ensenyar el cap trencat d’en Guillem, va buscar la forma més ràpida de concloure amb la seua vida. Amb la justicía, van recordar aquestos aconteciments en uns monuments fets per als enamorats i el poder d’en Ramon va ser suprimit.

    Aquesta llegenda tracta, principalment, acerca del amor cortès, un tipus de amor entre nobles, similar al vasallatge entre nobles i el rei, amb el que es tractaven mitjançant relacions d’intercanvi. Este tipus d’amor, sempre s’ocultava per temes de matrimonis predestinats entre dues famílies per a juntar territoris i poder. En aquest cas, indica les conseqüencies que va passar l’enamorat de la dama casada amb un noble, al assabentar-se aquest de les relacions que aquestes dues persones portaven entre ells mateixos. Per això, en Ramon va actuar en conseqüencia pels gels, sense saber la verdadera conexiò que hi havia amb aquestos amants.

    Baix el meu punt de vista, pense que la novel·la, a pesar de la simpleça de la historia, m’agradat pels valors que van existir en l’Edat Mitjana i que es diuen de manera indirecta i ininencionada, otorgant informació de l’època i la societat que habitava aquesta.

    De A. 3er E

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sembla que la teua identitat és tot un misteri.

      Elimina
  12. La llegenda del cor menjat m'ha agradat. Trata d'un senyor que s'anomenava Guillem de Cabestany, que se'n va enamorar d'una dona que s'anomenava Saurimonda, i ella també l'estimava, però estava casada amb Ramón de Castell Rosselló.
    El marit es va enterar de que els dos estaven enamorats, va comprobar que era veritat i es va enfadar. Una vegada estava passejant l'espòs i va trovar-se amb Guillem de Cabestany, el va matar i li va arrancar el cor i li va tallar el cap. Després arribà a casa i va cuinar el cor i se'l va donar de menjar a la dona. El marit li va dir que el que ha menjat havia sigut el cor del seu amat, i li va ensenyar com a proba el cap de Guillem, i la dona va dir que era lo millor que havia probat. L'home es va enfadar i la va perseguir, doncs la dona es va tirar pel balcó i es va morir.
    Això va arribar als oïdes de la gent i del rei d'Aragó, qui va fer destruir el Castells que tenía Ramon de Castell Rosselló i també el rei el va ficar a la presó.
    Estela 3º G

    ResponElimina
  13. Adrián Rodríguez-Barbero Castillo 3 °E19 de febrer del 2019, a les 19:28

    La llegenda del cor menjat es un fragment de la vida de Guillem de Cabestany. Esta obra m'ha agradat mes del que esperava,tinc ganes de saber quien l'ha escrit,pero es anónima.
    Baix el meu punt de vista el final es un poco irreal pero m'ha agradat de totes les maneres.
    Os recomend que la llegais peque es simple i entretenida.

    ResponElimina
  14. Aquesta llegenda del cor menjat m'ha agradat molt , ha sigut molt entretenida y divertida .

    ResponElimina
  15. Aquesta llegenda m´agradat però també ha paregut molt agressiva ja que el fet de menjarse el cor de l´amant de l`esposa però en general aquest tipus de llegendes m´agraden.

    ResponElimina

Qualsevol dubte, podeu escriure'l per ací i us ajude.